“Svijet u 2023.”

14. lipnja 2023. u zagrebačkom hotelu Esplanade održana je hrvatska verzija the Economista “World Ahead” – radni doručak pod organizacijom izdavača časopisa Diplomacy&Commerce te The Economist World Ahead za regiju, gdje smo gostovali zajedno s drugim uvaženim sudionicima. Bila je to prilika za umrežavanje, ali i uvid u nadolazeće ekonomske situacije i promjene na globalnoj razini uz istaknutog gosta predavača Richarda Grievesona koji obnaša dužnost zamjenika ravnatelja Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije te ulogu znanstvenog suradnika Diplomatske akademije u Beču. Glavne teme o kojima se govorilo bile su geopolitika i geo-ekonomija, ekonomske krize koje nas pogađaju u posljednje vrijeme, inflacija, utjecaj rata na gospodarstvo, budući izazovi, ali i mogućnosti s naglaskom na jugoistočne europske zemlje.

Događaj je otvorio direktor projekta za RH – Boban Spasojević rekavši kako je razlog okupljanja izmijeniti iskustva te čuti ekonomsku analizu sredinom godine, ali i predviđanja za ostatak godine s ciljem uspješnijeg planiranja poslovanja gospodarstvenika.

Richard Grieveson dao je uvertiru u protekla zbivanja na svjetskoj gospodarskoj sceni te istaknuo svima nama poznato – kako živimo u vremenu kada postoji realna opasnost od nuklearnog rata uzevši u obzir trenutna ratna događanja. Naveo je kako istočna Europa trenutačno bilježi veći rast i bolje se odupire krizi od zapadne Europe te da Republika Hrvatska, uz Rumunjsku, prednjači u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Osim Grievesona, govornici ovogodišnjeg radnog doručka bili su i Kata Barišić Pavlović, direktorica Zeptera za Hrvatsku, Ivan Vrdoljak, vlasnik tvrtke Livit, te član našeg Upravnog odbora, Peter Ferluga, Country Manager Balkans ispred De’Longhi grupacije osvrnuvši se na povijest, razvoj i trenutno poslovanje De’Longhija.