Talijansko hrvatska gospodarska komora i Confindustria Udine potpisale ugovor o suradnji

Suradnja je usmjerena jačanju održivog razvoja te gospodarskih i trgovinskih prilika između Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia

Sinergija između Talijansko hrvatske gospodarske komore (THGK/CCIC) i Confindustrije Udine sve je jača te će obje strane u budućnosti djelovati zajedno kako bi investitorima zajamčili učinkovitiju uslugu, a s ciljem podržavanja poslovnih odnosa između Italije i Hrvatske. Ugovor o suradnji između ove dvije ključne figure na poduzetničkoj sceni potpisale su u Zagrebu u četvrtak, 4. srpnja, Andrea Perkov, generalna direktorica THGK-a i Anna Mareschi Danieli, potpredsjednica grupacije ABS Danieli & C. SpA i predstavnica Confindustrije Udine. Suradnja je usmjerena jačanju održivog razvoja te gospodarskih i trgovinskih prilika između Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia.

O važnosti inicijative svjedoči interes investitora, ali i talijanskih i hrvatskih institucija kao i partnera pristiglih iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Uz govore Andree Perkov i Anne Mareschi Danieli, prisutnima su se također obratili talijanski veleposlanik u Zagrebu, Paolo Trichilo, te generalni direktor talijanskih gospodarskih komora za inozemstvo (Assocamerestero), Domenico Mauriello.

Veleposlanik Trichilo zajamčio je potporu Veleposlanstva inicijativama THGK-a i Confindustrije Udine, ukazao na sve veću integraciju sjevernojadranskog područja (Italija, Slovenija i Hrvatska) te potvrdio da će pred kraj tekuće godine biti održano novo izdanje talijansko-hrvatskog poslovnog foruma (Business forum italo-croato).

Da je potpisivanje ovih ugovora povijesni događaj smatra Domenico Mauriello, a ujedno je izrazio želju da ovaj posluži kao model za slične inicijative u budućnosti. Anna Mareschi Danieli prisutnima je pročitala čestitku Marie Luise Meroni, predsjednice Confindustrije Nord Est Europa, dok je Andrea Perkov prenijela želje koje je ovom prigodom izrekao hrvatski veleposlanik u Rimu, Jasen Mesić.

Veliko zadovoljstvo izrazio je i predsjednik THGK-a, Aldo Di Biagio, koji je od nedavno član Upravnog odbora Assocameresteroa.

Potpisivanju ugovora u hotelu Zonar prisustvovali su i Sandra Di Carlo, voditeljica Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu (Ufficio ICE), nadležna i za Bosnu i Hercegovinu, te brojni predstavnici talijanskih tvrtki u Hrvatskoj.

Za kraj podsjetimo da je Italija prvi gospodarski partner Republike Hrvatske te jedan od glavnih njezinih ulagača koji svojim znanjem, tehnologijama, inovacijama i iskustvom nastavlja razvijati odnose u gotovo svim gospodarskim sektorima Hrvatske, stvorivši dosad više od 20.000 radnih mjesta.