WHO proglasio globalnu pandemiju; Vlada RH donosi nove mjere

Epidemija bolesti Covid-19, kojom je u u svijetu od kraja prosinca zaraženo više od 110.000 ljudi, prerasla je u pandemiju, objavio je u 17:37 ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Unatoč proglašenju pandemije, a pod tim pojmom smatra se globalno širenje bolesti koje je teško kontrolirati, Tedros  je naglasio da je još moguće smanjiti broj novih zaraza odlučnom provedbom odgovarajućih zdravstvenih mjera.

“Sve zemlje još mogu promijeniti tijek pandemije”, rekao je Tedros.

Za to vrijeme održavao se sastanak Vlade RH koji je sazvao premijer Andrej Plenković, na kojem su nadležni ministri i članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite. Tema sastanka bile su mjere i aktivnosti za suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj.
Jedna od mjera koja stupa na snagu u petak je obustava rada škola u Istarskoj županiji, a Ministrica Divjak izložila je da je organizirana e- nastava koja će se moći provoditi u cijeloj Hrvatskoj, ukoliko bude potrebno.

Ministar financija Marić je naglasio da je što se gospodarstva tiče ključni element pitanje radnih mjesta. Svi dobro pamtimo, ne tako davna razdoblja, kada smo bili suočeni s velikim padom radnih mjesta i koliko je godina trebalo da se ta radna mjesta vrate na neku pred kriznu razinu. To nam je na prvom mjestu, rekao je Ministar. Dodao je da je važno i da se već vide obrisi mjera i iskoraka koje ćemo zajednički definirati i implementirati.

Što se tiče samih mjera, kaže da će se u nadolazećim danima održati još sastanaka. Na njima će se detaljnije razraditi mjere za očuvanje gospodarstva.