“Filo diretto” – Newsletter Assocamerestero

Gian Domenico Auricchio, Predsjednik Assocamerestero

Srećom, ne događa nam se često da doživljavamo zastrašujuće učinke globalizacije. Kriza neto ekonomije 2001., recesija od 2007. do 2013. osvijestile su nas da ponekad međusobne veze ne stvaraju samo prednosti. Covid – 19 pokazuje nam ne samo da smo ranjivi, već i da nismo adekvatno ulagali u inovacije, tehnologiju i kvalifikacije resursa. Sve je to danas očigledno, a slika svijeta, čini se, da se ponaša kao u mnogim filmovima znanstvene fantastike u kojima se između straha, sumnje i nade pokušava obnoviti i prilagoditi nekim novim oblicima „normalnosti“.
U našoj realnosti postoje tvrtke, gospodarstvo na različitim teritorijama, turizam. U ovom trenutku, ovaj sustav je na testu, prije svega u Italiji, ali i u svijetu, gdje se virus postupno širi.
Mnoge su važne promotivne inicijative odgođene ili čak otkazane. Da ne spominjemo turizam, gdje se procjenjuju gubici od preko 7 milijardi eura, dok početne procjene Instituta Tagliacarne iz Unioncamere pokazuju smanjenje dodane vrijednosti Italije od gotovo 19 milijardi eura na godišnjoj razini , što iznosi -1,2% u odnosu na 2019. godinu.
Očito, sve to stvara ogromnu štetu ne samo gospodarstvu, imidžu zemlje i tvrtkama, već i svima koji su uključeni u promocije i sajmove.
Brojne Talijanske gospodarske komore iz cijelog svijeta, ovih dana obraćaju se Assocamerestero, kako bi razumjeli kako se nositi sa ovom situacijom.
U dijalogu smo s MISE-om i Unioncamere kako bismo razumjeli što treba učiniti za povezivanje CCIE programa te koje  mjere će poduzeti vlada i komorski sustav. Mjere će se uglavnom odnositi na podršku tvrtkama koje se trenutno suočavaju s ekonomskim teškoćama zbog smanjenja narudžbi i usporavanja međunarodne trgovine.

Možda je istina da se moramo zaustaviti … ali ne samo kako bismo izbjegli zaraze. Moramo se zaustaviti i razmisliti zašto te stvari, čak i ako se dogode slučajno, ne možemo pobijediti samo zato jer su ugrozili našu vlastitu komociju i sreću . Moramo promijeniti način na koji gledamo na stvari. I u našem slučaju, možda, moramo promijeniti koncept promocije i upotrebe događaja… Gledajući srednjoročno, trebamo preispitati organizaciju svog rada koristeći više tehnologije kako ne bismo morali pribjegavati hitnim saniranjima.