DAN TALIJANSKOG ISTRAŽIVANJA U SVIJETU: INDUSTRIJA 4.0

Između gradova  Empoli i Pistoia, u subotu 15. travnja 1452. godine, u selu Vinci rođen je Leonardo di Ser Piero d’Antonio, Leonardo Da Vinci. Sjećanje na njega i dalje živi ne samo u Italiji, njegovoj domovini, već i širom svijeta, zahvaljujući njegovim umjetničkim radovima i znanstvenim istraživanjima, rezultatima plemenitog intelektualnog žara.

Veleposlanstvo Italije u Zagrebu, povodom Talijanskog dana istraživanja 2021., organiziralo je 15. 4. 2021., 5 stoljeća nakon smrti velikog majstora, događaj „Izazov industrije 4.0: istraživanje, inovacije i nove tehnologije“. kao alata za jačanje poslovne konkurentnosti “.

Ova inicijativa stavila je naglasak na industriju 4.0, odnosno procese automatizacije i digitalizacije u proizvodnji, analizirajući kako ova “četvrta industrijska revolucija” može poboljšati konkurentnost i produktivnost poduzeća.

Ovom događaju, održanom u hibridnom obliku zbog pandemije COVID-19, nazočili su visoki predstavnici vlade, financijskih institucija, tvrtki i njihovih udruga, objašnjavajući “najbolje prakse” i svjedočenja o prijelazu na industriju 4.0.

Procesi automatizacije i digitalizacije predstavljaju prioritete i za Italiju i za Hrvatsku, što uključuje velika ulaganja na nacionalnom i europskom nivou, usmjerena na otvaranje važnih partnerskih i poslovnih prilika za talijanske tvrtke, koje mogu ponuditi svoja znanja i vještine.

Industrijska suradnja u sektoru malih i srednjih poduzeća uključena je u Zajedničku deklaraciju posljednjeg bilateralnog Odbora ministara održane u Zagrebu 30. studenoga.

Izvor:

Giornata della ricerca italiana nel mondo – 15 aprile 2021 (esteri.it)

Zagabria, la sfida dell’industria 4.0 (esteri.it)