“Društveno-ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u trgovačkim društvima Grupe Calzedonia u Hrvatskoj”

U   varaždinskom hotelu Turist 15. svibnja su predstavljeni rezultati istraživanja u sklopu projekta pod nazivom “Društveno-ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u trgovačkim društvima Grupe Calzedonia u Hrvatskoj”.

Prema riječima člana Uprave Calzedonia Croatia, g. Dubravka Hoića, ova talijanska grupacija, sa šest tvrtki u Hrvatskoj, više od pet godina zapošljava osobe s invaliditetom te su ovim istraživačkim projektom, u suradnji sa stručnjacima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba, željeli dati svoj doprinos u osvještavanju javnosti o toj temi te pobuđivanju empatije ne samo prema osobama s invaliditetom nego svim ranjivim skupinama u društvu.

U uvodnom obraćanju, g. Francesco Ruffoli, inženjer i direktor proizvodnje Grupe Calzedonia te predsjednik Udruge talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj, naglasio je kako već godinama Grupa Calzedonia zapošljava osobe s invaliditetom kada se za to stvore uvjeti u pojedinoj državi, a dr. Veronesi, osnivač i partner Calzedonie za ovakve svrhe osnovao je i zakladu u Veroni koja ima za cilj promoviranje projekata društveno odgovornog poslovanja, pomoći ranjivim skupinama te u kulturnim projektima. Otvaranjem tvrtke Ducal d.o.o.,  u Hrvatskoj  se  stvorila ta mogućnost u našoj zemlji.

Cilj projekta, prvenstveno je senzibiliziranje javnosti, institucija države i lokalne samouprave te podizanje svijesti posebice kod poslodavaca, kako bi implementiranjem ovog ili sličnog modela uvidjeli da je inkluzija osoba s invaliditetom izuzetno korisna za sve zaposlenike u tvrtki, ali i za same poslodavce. Naravno, ima poslodavaca koji teško mogu implementirati ovaj model, zbog složenosti poslova,  ali svi oni koji mogu, na ovaj način čine veliki pomak u društvenoj klimi – smatra Dubravko Hoić.

U logističkom centru Ducal, koji djeluje u sklopu Grupe Calzedonia, osnovana je pripremna radionica, u kojoj svi zaposleni s invaliditetom prolaze obuku kako bi se utvrdile njihove sposobnosti. Obuku je prošlo oko 100 osoba s invaliditetom, a gotovo polovica ih je danas uključena u redovne procese proizvodnje u proizvodnim pogonima Calzedonia Grupe.

Rezultate istraživanja predstavila je voditeljica projekta Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba, prof.dr.sc. Lelia Kiš-Glavaš, sa svojim suradnicama. Profesorica Kiš-Glavaš ističe da poslodavci posljednjih godina pokazuju sve veći interes za zapošljavanje osoba s invaliditetom slijedom državne obveze zapošljavanja tj. Kvota za osobe s invaliditetom, ali  i penale za neispunjavanje kvota. S druge strane poslodavce na taj potez motivira i sve veći nedostatak radne snage na tržištu. No, od ukupno 200.000 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, koje su u radno aktivnoj dobi od 18. do 64. godina starosti, zaposleno je tek njih deset posto, a jedan od problema u praksi, navodi profesorica, je u tome što su osobe s invaliditetom značajno ispod prosječne obrazovne razine.

– Specifičnost grupe Calzedonia Croatia kao poslodavca je u tome što su za osobe s invaliditetom uveli model trening-radionica kao pripreme za zapošljavanje te ih na taj način postupno uključuju u proces rada.

Istraživanje je nizom znanstvenih metoda kvantitativnog i kvalitativnog mjerenja vrednovalo učinkovitost modela i dobrobiti koje zapošljavanje osoba s invaliditetom donosi poslodavcu, zaposlenicima i obiteljima osoba s invaliditetom – kaže prof. Lelia Kiš-Glavaš koja je sa šest suradnica na projektu radila od veljače 2018. do kraja veljače 2019. godine.

– Rezultat je višestruka dobrobit zapošljavanja za sve sudionike, od emotivno psihološkog zadovoljavanja potreba osoba s invaliditetom, ekonomska dobrobit za sve sudionike te svjesnost i empatija lokalne zajednice, kao i ušteda za lokalnu zajednicu u vidu smanjivanja socijalnih pomoći i invalidnina.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *