Europska investicijska banka (EIB) financira klimatske radnje i projekte

Europska investicijska banka (EIB) prošle je godine postigla rekordnu vrijednost isplaćenih zajmova koja je u odnosu na 2018. godinu porasla za 13%, što je ukupno više od 72 milijarde eura. Italija je prva korisnica s isplaćenim kreditima za oko 11 milijardi.

Europskim malim i srednjim poduzećima dodijeljeno je 25,5 milijardi eura. Financirani projekti povećani su za 28%, od čega se 31% odnosi na klimatske akcije, transformaciju energetskih tržišta, ublažavanje učinaka klimatskih promjena, zeleni prijelaz itd.

EIB se predlaže kao važan igrač u Europskom zelenom sporazumu (Green Deal) pošto namjerava 50% svog financiranja posvetiti klimatskim akcijama i održivoj zaštiti okoliša od 2025. godine. Financijska institucija planira do 2030. angažirati više od trilijuna eura zelenog financiranja, te želi, do kraja ove godine, sve aktivnosti uskladiti s Pariškim sporazumom.

U Italiji je 2020. godine EAV (Autonomna uprava Volturno, upravitelj željezničkih linija u Kampaniji) od EIB-a dobio kredit od 68 milijuna eura za kupnju novih električnih vlakova, pridonoseći dekoncentraciji prometa na jednom od najgušćih europskih područja po naseljenosti te luka u Trstu, prva željeznička luka u Italiji s unutarnjom mrežom koja se povezuje s pristaništima, dobila je sredstva za više od 39 milijuna eura.

Izvor: Informativni bilten Unioncamere Europa