FATA S.p.A. i HEP počeli gradnju toplane KKE EL-TO Zagreb

Jučer popodne, 19. prosinca 2019. položen je kamen temeljac za izgradnju novog postrojenja, kombi-kogeneracijskog bloka u elektrani – toplani Zagreb (KKE EL-TO Zagreb) čiji će glavni izvođač radova biti član Talijansko hrvatske gospodarske komore, tvrtka FATA S.p.A., iz Danielli grupe. Zbog ovog projekta, tvrtka FATA S.p.A. je i ovogodišnji dobitnik nagrade ITA CRO BUSINESS REWARD.

Nakon natječaja provedenog prema pravilima EBRD-a, 2018. godine, FATA S.p.A. i HEP potpisali su Ugovor za projektiranje, izgradnju te nabavu i montažu opreme te Ugovor o dugoročnom održavanju elektrane.

Vrijednost projekta iznosi 900 milijuna kuna što je i najveća pojedinačna investicija HEP-a u nove proizvodne objekte u posljednjih deset godina. Projekt je financiran kreditima Europske banke za obnovu i razvitak i sindikata komercijalnih banaka te Europske investicijske banke, uz jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja.

Projekt će ostvarivati više od 25% uštede primarne energije prirodnog plina, te će značajno smanjiti specifične emisije CO2 i onečišćujuće tvari u dimnim plinovima. KKE EL-TO će omogućiti dugoročno sigurnu opskrbu toplinskom energijom za 80.000 stanovnika zapadnog dijela Zagreba, kao i opskrbu gospodarskih potrošača industrijskom parom.

Kamen temeljac za izgradnju ovog postrojenja, položili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako je Ovaj projekt važan za Zagreb i Hrvatsku, jer će građanima i industriji pružiti sigurnu i kvalitetnu opskrbu čistom energijom te smanjiti ovisnost o uvozu električne energije. Ova vrijedna investicija će doprinijeti postavljenim ciljevima obnovljivog scenarija razvoja Hrvatske elektroprivrede i hrvatske energetike.

Izgradnja bloka u Elektrani-toplani Zagreb važna je za HEP jer ćemo realizacijom najveće investicije u nove proizvodne objekte u posljednjih desetak godina, u sustavu dobiti najsuvremenije visokoučinkovito postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije. Važna je i za  Hrvatsku, zato jer će doprinijeti elektroenergetskoj samodostatnosti države i pozitivno utjecati na rast nacionalnog gospodarstva, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Očekuje se da će Izgradnja postrojenja završiti početkom 2022. godine.

Foto: HEP D.D.