INVESTCRO KONFERENCIJA – PREPORUKE ZA BRŽI RAST

U srijedu, 4. prosinca 2019. godine, u zagrebačkom hotelu The Westin održana je četvrta i posljednja InvestCro konferencija – kako doći do ulagača, projekt organiziran  od strane Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i 24sata, na kojem je Talijansko hrvatska gospodarska komora bila jedan od partnera.

Konferencija koja je imala kao temu: “Preporuke za brži rast” otvorena je govorom glavnog urednika Poslovnog dnevnika, Vladimira Niševića koji je naglasio da su cilj ovog projekta pozitivne priče u Hrvatskoj, koje mediji nisu dovoljno prepoznali te da se umjesto fokusa samo na probleme treba obratiti pozornost na rast hrvatskog gospodarstva od 5%. Na kraju svog govora g. Nišević je objasnio da moramo pojačati suradnju izvan naših granica.

Nakon toga, direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Andrović je naglasio da povećanje investicija i ulagačkog kapitala mora biti cilj Hrvatske koja je u ovom trenutku, gledajući izvješće o globalnoj konkurentnosti, na 63. mjestu u odnosu na 141 gospodarstvo obuhvaćeno u istom izvještaju. Nadalje, g. Andrović je dodao da su najveći problemi u Hrvatskoj: pravni sustav, nedostatak fokusiranosti Vlade te nezaposlenost i otpuštanje radnika, ističući da bi se za poboljšanje investicijske klime trebali poboljšati administrativni postupci.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, Mladen Fogec objasnio je da je veliki problem Hrvatske što je zemlja poznata ponajviše po turizmu i što previše BDP-a (18%) ovisi o ovom sektoru. Nadalje, dodao je da su Hrvatskoj potrebne drastične promjene koje moraju početi odmah.

Zdenko Lucić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta istaknuo je da je Hrvatska postala zemlja koja se voli žaliti te da problemi postoje svugdje. G. Lucić je dodao da BDP raste iz kvartala u kvartal, da su investicije u porastu te da je za bolju potražnju potrebna vjera u bolje sutra.

G. Marko Jurčić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, istaknuo je da je glavni cilj povećati proračun kako bi se Hrvatska predstavila kao mjesto za ulaganja koja moraju biti alat za brži rast i stvaranje novih radnih mjesta.

Tijekom konferencije održan je okrugli stol pod nazivom: “GODINU DANA KASNIJE – ŠTO SE PROMIJENILO U 2019.”, na kojem je sudjelovao g. Viktor Horvatinović, financijski savjetnik Florian grupe, koja je član THGK. G. Horvatinović je u svom govoru objasnio da se problemi u Hrvatskoj ne razlikuju od onih u drugim zemljama. Mentalitet, bankarski sustav i pravni sustav najvažniji su faktori za uspjeh te ukoliko ne poznajete dobro okružje, onda je teško ostvariti pozitivan rezultat.

Na konferenciji je također održan i drugi okrugli stol, na temu: „PERCEPCIJA HRVATSKE IZVAN GRANICA“ na kojem su sudjelovali Veleposlanici Izraela, Nizozemske i Sjedinjenih Američkih Država.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država NJ.E. W. Robert Kohorst rekao je da je Hrvatska poznata u cijelom svijetu te da se investicijska klima poboljšava. Nadalje, NJ.E. je dodao da nije ista stvar posjetiti Hrvatsku i investirati u Hrvatsku te da se Hrvati moraju bolje prodati u inozemstvu kako bi uvjerili nekoga da dođe i investira u zemlju. Da bi se to učinilo, g. Kohorst je predložio angažiranje PR agencija i investicijskih bankara, te treba pojednostaviti pravni sustav.

Veleposlanik Izraela NJ.E. Ilan Mor istaknuo je da u Hrvatskoj postoji ogroman potencijal, ali da investitori to ne znaju. Veleposlanik je objasnio da je Hrvatska najbolje čuvana tajna na svijetu koju ljudi gledaju samo kroz prizmu prekrasnih plaža, mora i sunca. Investitori ne znaju sve što zemlja nudi i ne možemo sve temeljiti samo na turizmu. Nadalje, g. Mor je objasnio da je poljoprivreda sektor s velikim potencijalom u Hrvatskoj.

NJ.E. Hendrik Jan Voskamp, ​​nizozemski Veleposlanik, naglasio je da je u Hrvatskoj potrebno ulagati u obrazovanje i poslovnu klimu. G. Voskamp je dodao da hrvatska Vlada mora pripremiti strategiju za zadržavanje mladih. NJ.E. vjeruje da bi Hrvatska, osim turizma, trebala ulagati i u medicinu, inovacije i energiju.

Na konferenciji su održane i dvije prezentacije: prva pod nazivom „investicijska klima u Hrvatskoj“ koju je predstavila Vedrana Jelušić Kašić, suradnica u odjelu za financijsko savjetovanje Deloitte Hrvatska, a druga pod nazivom „Case study – kako smo ulagali u Hrvatsku” koju je predstavio Ali Ergün Özdemir, potpredsjednik za energetiku MB Holding Turska koji je prije dvadesetak dana otvorio, u blizini Bjelovara, prvu geotermalnu elektranu vrijednu 325 milijuna kuna.

Fotografije: PIXELL