Nestale države – Giovanni Vale

S velikim zadovoljstvom dijelimo pokretanje internetske kampanje financiranja niza vodiča posvećenih zemljama koje više ne postoje – Extinguished Countries – Nestale države autora Giovannija Valea!

Ne pratimo današnje granice, ali vodimo Vas na put kroz vrijeme i prostor do kraljevstava, republika i izgubljenih carstava, tražeći ono što nas ujedinjuje, a ne ono što nas dijeli. To je vremeplov za putnike! Naš prvi vodič je Serenissima, ali slijede i mnogi drugi (Austro-Ugarsko Carstvo, Osmansko Carstvo …).

Svijet nije uvijek bio ovakav kakav danas poznajemo. Samo pogledajte kartu staru 100 ili 200 godina i već je teško prepoznati najpoznatija mjesta, možda zato što su označena drugim imenom ili zato što su razdvojena nekom granicom koja danas ne postoji. To je evolucija povijesti. Stanje u kojem živimo nastalo je iz prošlosti, jezik koji govorimo ima duge i zamršene korijene, pa čak je i naš identitet kombinacija različitih utjecaja. Vodiči nestalih država uranjaju se u sve to!

Pogledajte video: https://youtu.be/ZTTeUvPJk8s

U vrijeme kada Europa doživljava povratak nacionalizama, vodiči nestalih država pokazuju da se zemlje kroz povijest mijenjaju i ostavljaju za sobom složene i slojevite kulturne baštine. Do te mjere da danas imamo mnogo toga zajedničkog, ne samo sa susjedima, već i s ljudima koji žive možda daleko od nas, ali s kojima smo nekad bili povezani. Postoje legende, tradicije, jela koja dijelimo iz naše zajedničke prošlosti i koja nas približavaju drugima više nego što nas razdvajaju.

Počinje sa nestalom državom – Venecijanska Republika milenijska je država “nestala” 1797. Ona je povijest morskih putova, trgovine začinima i pomorskih bitaka koji prelaze srednji vijek i renesansu. Zemljopisno je obuhvaćala područja koja su sada dio Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Grčke i Cipra.

Sa kartama blaga, rudnikom informacija, info grafikama, sa malim vremeplovom želimo pokazati različita stajališta. Osim toga, ovi vodiči nude novi način putovanja. Šetati ćete ulicama današnjeg vremena, ali također ćete putovati natrag u vrijeme, slijedeći mape i itinerare prošlosti. To je poput proširene stvarnosti koja vam omogućuje putovanje između sadašnjosti i prošlosti.

Da biste podržali kampanju odaberite knjigu, tri razglednice, poster – kartu Republike Venecije ili različite kombinacije.

Ili možete jednostavno napraviti ponudu jer vjerujete u projekt. Slijedite poveznicu: