Održana konferencija SMARTMED za razvoj novih proizvoda i inicijativa u turizmu

Dana 27. siječnja 2020. u hotelu Esplanade u Zagrebu održana je uvodna konferencija koja ima za cilj pokrenuti inovacije te razvoj novih proizvoda i inicijativa u turizmu.

Vodeći partneri projekta su Ministarstvo turizma Republike Hrvatske te Hrvatska gospodarska komora Rijeka. Na projektu sudjeluje još 11 partnera iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Crne gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, te Grčke. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3.000.000,00 eura, a trajat će do 30. lipnja 2022. godine.

Konferenciju, na kojoj je sudjelovala i Talijansko hrvatska gospodarska komora, je otvorio državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić naglasivši važnost održivog i pametnog upravljanja destinacijama u skladu s globalnim izazovima i trendovima, te je naglasio kako je projekt SMARTMED jedna od prvih inicijativa zajedničkog djelovanja na području Mediterana, turističke regije s najvećim turističkim prometom.

Projekt SMARTMED trebao bi definirati smjernice budućeg modela pametnog upravljanja destinacijama na Mediteranu, uspostavu zajedničke suradnje među zemljama partnerima i implementaciju kroz daljnju izradu strateške dokumentacije i turističke politike.

Na konferenciji su predstavljene i uspješne priče o razvoju turizma koje su u skladu s ciljevima projekta SMARTMED namijenjene za promociju područja Mediterana kao atraktivne, pametne i uključive destinacije. Jedan od ciljeva pametnog turizma je razviti informacijsku i komunikacijsku infrastrukturu i sposobnosti kako bi se olakšao dolazak do inovacija, poboljšalo iskustvo posjetitelja te učinkovitije upravljalo turizmom.

Projekt je pripremljen u okviru programa suradnje INTERREG V-B Mediteran, odnosno programa Transnacionalne Suradnje zemalja mediteranskog područja koji ima za cilj promicanje održivog rasta u mediteranskom području poticanjem inovativnih koncepata i prakse (tehnologija, upravljanje, inovativne usluge, itd.), razumnog korištenja resursa (energija, voda, pomorski resursi, itd.) i podržavanje društvene integracije kroz integriran teritorijalan pristup temeljen na suradnji.