Službeni sastanak potpredsjednika Hrvatskog sabora Radina i Veleposlanika Sacca

Dana 28. siječnja 2020. u zgradi Hrvatskog Sabora održan je prvi službeni sastanak između talijanskog Veleposlanika NJ.E. Pierfrancesca Sacca i potpredsjednika Hrvatskog sabora Furio Radina.

Na sastanku se uglavnom raspravljalo o kulturnim, gospodarskim i političkim odnosima Italije i Hrvatske, ali i o Talijanskoj nacionalnoj zajednici (CNI) u Hrvatskoj te hrvatskoj manjini u Moliseu.

Dr. Radin i Veleposlanik Sacco izrazili su zajedničko mišljenje da se moraju uspostaviti još bliži odnosi i na drugim poljima, kao na primjer, nastavak obnove protokola o bilateralnoj suradnji na području kulture ili davanje nove snage Grupi talijansko-hrvatskog prijateljstva vezano za suradnju između parlamenata. Na sastanku se također razgovaralo i o budućim sastancima između institucionalnih predstavnika dviju zemalja.

Nakon sastanka potpredsjednik Radin je naglasio: “U kontekstu suradnje dviju zemalja, potvrđena je važnost talijanske zajednice koju će veleposlanik Sacco uskoro posjetiti. Zahvalio sam Veleposlaniku na onome što Italija čini za nas i informirao sam ga o nedavnim financijskim koracima koje je Hrvatska učinila za našu zajednicu, obavještavajući ga i o ugovoru između Italije i Hrvatske iz 1996. godine o manjinama koja ima previše poteškoća”.