Sastanci konzula Bradaninija sa predstavnicima talijanske zajednice

Novi Generalni konzul Italije u Rijeci, dr. Davide Bradanini nakon dva tjedna od dolaska u Hrvatsku je započeo niz susreta kako bi se upoznao sa Institucijama, tijelima i talijanskom nacionalnom zajednicom.

Konzul je sa svojom pomoćnicom Ileanom Jančić posjetio Talijansku srednju školu u Rijeci (SMSI) gdje se sastao sa predsjednikom Micheleom Scalembrom kojem je potvrdio dostupnost Konzulata za pomoć školi u vezi s obrazovnim pitanjima, nastavom itd. Direktor SMSI, dr. Scalembra je naglasio da je vrlo zadovoljan sastankom s Konzulom te da su se dogovorili oko buduće suradnje kroz nove projekte i aktivnosti.

Tijekom posjeta SMSI-u, dr. Bradanini je bio ispraćen i u dvoranu za učitelje gdje je upoznao neke nastavnike: profesoricu Ingrid Sever (predsjednicu riječkog Odbora Društva Dante Alighieri), koja je sažela povijest instituta, od njegovih početaka pa do danas, te profesora Mladena Bana koji mu je otkrio da maturanti SMSI-ja prolaze izobrazbu koja im omogućava upis na zagrebački FER, jedan od najprestižnijih i najtežih fakulteta u Hrvatskoj.

Nadalje, Generalni konzul dobio je i informacije o studijskim tečajevima, nastavnom programu u usporedbi s hrvatskim školama, knjigama koje koriste djeca, ispitu mature, broju učenika itd.

Nakon posjete SMSI-ju, konzul Bradanini posjetio je sjedište Primorsko-goranske županije, gdje su ga primili predsjednik Zlatko Komadina, te predsjednik Regionalne skupštine, sunarodnjak Erik Fabijanić.

Tijekom sastanka, predsjednik Komadina naglasio je da je na području Kvarnera snažna talijanska prisutnost (na tom području djeluje sedam talijanskih zajednica: Opatija, Cres, Rijeka, Mošćenička Draga, Lovran, Malin Lošinj  i Krk) te da Talijanska zajednica djeluje posebno na kulturnom pročelju. Dr. Fabijanić je dodao da u glavnom gradu Kvarnera djeluju četiri obvezne škole na talijanskom jeziku.

Tijekom razgovora bilo je riječi i o suradnji uspostavljenoj između Primorsko-goranske županije s talijanskim regijama, posebno sa Friuli Venezia Giulia.

Dr. Bradanini je najavio namjeru nastavka rada svojih prethodnika kako bi se potaknuo odnos između Primorsko-goranske županije i talijanske regije, i u sklopu Euroregije i u sklopu Jadransko-jonske inicijative.

Na kraju sastanka, Generalni konzul rekao je da cijeni duh s kojim su ga dočekali predsjednik Komadina i dr. Fabijanić, osiguravajući da će uši Generalnog konzulata uvijek biti spremne poslušati prijedloge koji će doći od vlasti na teritoriju.

Na kraju dr. Bradanini je izrazio želju što prije posjetiti talijansko Veleposlanstvo u Zagrebu kako bi se susreo s Veleposlanikom Pierfrancescom Saccom.