Slovenska vlada odobrila je vrlo restriktivnu Uredbu o ulasku ljudi i imovine iz Italije

Uredba kojom se utvrđuju uvjeti za ulazak u Republiku Sloveniju iz Italije u svrhu sprječavanja širenja zaraze, a koju objavljuje u Službenom listu Republike Slovenije.

U graničnom području na cestovnim vezama s Talijanskom republikom uspostavljene su četiri kontrolne točke: Vrtojba, Fernetiči, Biskupija i Krvavi potok.

Kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči i Biskupija otvorene su 24 sata, a kontrolna točka Krvavi potok otvorena je od 5 do 23. Upravitelji cesta moraju osigurati da postoje odgovarajuće blokade cesta i da su blokirane sve ostale cestovne veze s Italijom.

Vlakovi putnika i povremeni i redoviti međunarodni autobusi između Talijanske Republike i Republike Slovenije ne smiju prometovati. Cestovni prijevoz robe, osim prijevoza poštanskih pošiljaka, lijekova, zaštitnih sredstava, medicinskog materijala i humanitarne pomoći, iz Italije u Republiku Sloveniju se ne provodi. Izuzetak su teretna vozila (roba) čije je krajnje odredište Republika Slovenija ili u tranzitu uz uvjet da susjedna država prihvati teretno vozilo.

Stranci mogu ući u Republiku Sloveniju ako na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku predoče dokaz, ne stariji od tri dana od provođenja molekularnog laboratorijskog ispitivanja na prisustvo SARS-CoV-2 (COVID-19).

Ako stranac ne pruži takav dokaz, može ući u Republiku Sloveniju ako mu je tjelesna temperatura ispod 37,5 ° C i ne pokazuje jasne znakove infekcije gornjih dišnih puteva (kašalj, kihanje, kratkoća daha).Ulazak u Republiku Sloveniju dozvoljen je državljaninu Republike Slovenije i osobi sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Republici Sloveniji.

Ako imate temperaturu iznad 37,5 ° C ili pokazujete jasne znakove infekcije gornjih dišnih puteva (kašalj, kihanje, kratkoća daha), o tome morate informirati Nacionalni institut za javno zdravstvo te slijediti njihove upute.

Uredba se ne odnosi na državljane Republike Slovenije, dvoje vlasnika zemljišta na teritoriju Republike Italije duž državne granice i obavljaju poljoprivredno radove.

Izvide vrše zdravstveni radnici i profesionalci civilne zaštite iz Republike Slovenije uz policijsku pomoć.

Uredba stupa na snagu 19. ožujka 2020. u 00.00.

https://www.gov.si/novice/2020-03-18-6-dopisna-seja-vlade-republike-slovenije/?fbclid=IwAR08lDA1JsPW8mpUrv-JnY3KgfxMKzSoyOl_DKXE9zhrBP6Is7Rsk1OVpZEhttps://www.gov.si/novice/2020-03-18-6-dopisna-seja-vlade-republike-slovenije/?fbclid=IwAR08lDA1JsPW8mpUrv-JnY3KgfxMKzSoyOl_DKXE9zhrBP6Is7Rsk1OVpZE