Sretan rođendan Federico Fellini!

U subotu 18. siječnja 2020. godine u galeriji Lauba u Zagrebu održala se manifestacija pod nazivom Fellini 100, organizirana od strane Talijanskog Instituta za kulturu i Motovunskog filmskog festivala  na kojoj se slavio stoti rođendan ovog velikog talijanskog umjetnika.

Tijekom večeri na kojoj je prisustvovao i novi Ambasador Republike Italije u Zagrebu, NJ.E. Pierfrancesco Sacco, posjetitelji su imali priliku uživati u sjajnom programu.

Najprije se održao kviz pod nazivom ”Što znate o talijanskom neorealizmu” koji je vodila profesorica Morana Zibar, potom se održala izložba ”Fellini i hrana” koja je prikazala važnost okusa koji je bitan u Fellinijevim filmovima. Izložba je bila prikazana u tri dijela: Crteži na papiru, Crteži na ubrusima od tkanine te Crteži iz knjige snova. Uz to je prikazan i video dokumentarac pod nazivom ”Fellini i hrana”.

Za glazbeni dio pobrinula se sjajna ekipa iz ansambla Soundtrack koja je svirala najpoznatije teme iz Fellinijevih filmova.

Tijekom večeri prikazana je i projekcija filma Amarcord koja priča o razuzdanoj skupini likova koji tijekom fašističke vladavine žive u Riminiju, Fellinijevom rodnom mjestu. Film je osvojio Oscara za najbolji film na stranom jeziku, te ušao u filmsku povijest kao jedno od najvažnijih, najemotivnijih i najduhovitijih djela europske kinematografije.

Nakon projekcije Amarcorda održao se party pod nazivom ”Dolce Vita” sa sjajnim talijanskim vinima.

Ovaj događaj je bio prvi u nizu posvećenih velikom talijanskom redatelju. Tako već danas s početkom u 18:00 sati u Art kinu u Rijeci održat će se okrugli stol s temom Fellinijev život i djela, a nakon panela bit će prikazana projekcija filma ”Slatki život”. Ulaz: 25 kn

Federico Fellini rođen je u Riminiju 20. siječnja 1920. godine. Smatran jednim od najvećih redatelja u povijesti kinematografije, tijekom gotovo četrdeset godina karijere “portretirao” je desetak nezaboravnih likova u desecima dugometražnih filmova. Nazvao je sebe “zanatlijom koja nema što reći, ali zna kako to reći”. Ostavio je djela puna satire i prekrivena suptilnom melankolijom, karakterizirana snovitim i vizionarskim stilom.

Naslovi njegovih najpoznatijih filmova su: Ulica, Cabirijine noći, Slatki život, 8½ i Amarcord. Filmovi Ulica, Cabirijine noći, 8½ i Amarcord osvojili su Oscara za najbolji strani film. 12 puta nominiran za Oscara, 1993. dobio je i Oskara za svoj rad i karijeru zbog svog velikom doprinosa kinematografiji. Dva puta je pobijedio na Filmskom festivalu u Moskvi (1963. i 1987.), jednom na filmskom festivalu u Cannesu (1960.) te je na filmskom festivalu u Veneciji 1985. dobio nagradu ”Zlatnog lava” za životno djelo. Preminuo je 31. listopada 1993. godine.