Veleposlanik Sacco: ”Talijanski sustav u Hrvatskoj može postići velike i važne rezultate”

Novi Veleposlanik Italije u Zagrebu, NJ.E. Pierfrancesco Sacco u svojoj prvoj poruci od dolaska u Hrvatsku naglašava da “služiti svojoj zemlji u državi s kojom je Italija povezana vrlo dubokim povijesnim, kulturnim i ekonomskim odnosima kao što je Hrvatska, te jedna od rijetkih u kojoj živi autohtona talijanska manjina, velika je čast te još veća odgovornost. Na čelu sjajnog ‘tima’ Veleposlanstva, zajedno s drugim važnim talijanskim uredima, poput Generalnog konzulata u Rijeci, Talijanskog Instituta za kulturu i agencije ICE-a, u sve boljoj sinergiji s Talijansko hrvatskom gospodarskom komorom te počasnim konzulatima, ne postoje preambiciozni ciljevi da bi se odnosi između “sustava Italije” i “hrvatskog sustava” doveli do sve viših stupnjeva interakcije i integracije”.

Podsjećajući i na hrvatsko predsjedavanje Europskom unijom u prvih šest mjeseci 2020., Veleposlanik Sacco naglašava da “Italija i Hrvatska zajedno mogu dobro odgovoriti na sve izazove u različitim sektorima, počevši od onih koji se izravno i neizravno tiču Jugoistočne Europe, Jadranskog mora i čitavog Mediterana”.

Podsjetimo, Veleposlanik Sacco rođen je u Rimu 1965. godine, diplomirao je pravo započevši diplomatsku karijeru 1990. godine u Generalnoj direkciji za politička pitanja. Kasnije je radio u Generalnom konzulatu São Paula u Brazilu, u Veleposlanstvu Budimpešte i kao prvi gospodarski savjetnik u Madridu. Po povratku u Ministarstvo vanjskih poslova prvo je bio aktivan u Generalnoj upravi za suradnju i razvoj, a potom voditelj odjela za analizu, programiranje i dokumentaciju, dok je 2015. godine imenovan stalnim predstavnikom pri UN-u u Rimu.